Ugrás a fő tartalomra

A Somogy megyei Mezőcsokonya település ivóvízminőség-javító programja

Címkék: Pályázatok

Adatok és leírás a részletekben.

ka.jpgAdatok

A kedvezményezett neve: Mezőcsokonya község
A projekt címe: A Somogy megyei Mezőcsokonya település ivóvízminőség-javító programja
A szerződött támogatás összege: 165 071 785 Ft
A támogatás mértéke: 90,000000 %
A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.12.
A projekt azonosító száma: KEHOP-2.1.3-15-2016-00008

Leírás

A 165 071 785 forint támogatási összegű beruházás, „A Somogy megyei Mezőcsokonya település ivóvízminőség-javító programja” elnevezésű projektnek köszönhetően valósult meg.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás Mezőcsokonya települést érintette.

A település vízminőségi problémáinak megoldása új vízkezelési technológia alkalmazásával történt, eddig nem üzemelt vízkezelő berendezés, ezért telepíteni volt szükséges. A településen kifogásolt mértékű volt vízminőségi paraméter a vas, a mangán és az ammónium.

A távlati vízigényeket a mezőcsokonyai 2. sz. kút üzemi kapacitása (400 l/perc) önmagában biztosítani tudja. A biztonságos vízellátás érdekében (a 2. sz., K-2 kat. jelű kútéval azonos vízadó rétegre telepítve) 1 db tartalék kút fúrását (350,0 m) tervezték, kútfejakna kiképzéssel, gépészettel, valamint nyersvízvezeték megépítésével kompletten. A fejlesztést követően a víz a település 2 db mélyfúrású kútjából származik.

Mezőcsokonyán a távlati vízigényeket figyelembe véve egy 195 m3/d kapacitású víztisztító berendezés megépítését tervezték, mely 12 m3/h teljesítményű vízkezelő berendezéssel, napi 16,25 órás üzemmel képes előállítani a csúcsvíz fogyasztáshoz igényelt mennyiséget, míg az átlagos vízfogyasztás esetén az üzemidő 10 óra. A meglévő és tervezett tároló kapacitással biztosítható a település tartós csúcsvízfogyasztásán felüli nyári napi kiugró csúcsok, és a megfelelő nyomásviszonyok.

Tervezett vízkezelési technológia: ammóniummentesítés, vas-, és mangántalanítás, valamint fertőtlenítés.

A technológiához kapcsolódóan a vízműtelepen elhelyezésre került egy 25 m3-es vasiszap ülepítő medence, és egy 35 m3-es megszakító medence, a medence zárkamrájában nyomásfokozó berendezéssel. A technológia berendezéseinek elhelyezéséhez a meglévő épület átalakítása, és bővítése volt szükséges.

A műtárgyak elhelyezéséhez szükséges volt a védterület bővítése. A rendszer működéséhez szükséges volt az irányítástechnikai rendszer adatkommunikációval, és a meglévő villamoshálózat bővítése, ideiglenes elektromos betáplálás biztosításával.

A vízműtelep költsége, mely a technológiai kapacitás soron jelent meg tartalmazta a kerítés átépítését, tereprendezést burkolt út kialakítását, az udvartéri csőhálózat kiépítését a meglévő vezetékek cseréjével, valamint a víztisztító berendezés illesztését a meglévő rendszerhez és ideiglenes elektromos betáplálás biztosításával.

A termelőkút műszaki állapota megfelelő, a búvárszivattyú cseréje a megváltozott nyomás- és vízfogyasztási igények-, a vízellátás biztonságos üzemeltetése-, a rendszer-hatékonyság biztosítása miatt elengedhetetlen. A kútakna korrodált szerelvényének cseréje-, az akna belső felületének javítása, esetleges vízzározása is szükséges volt.

A vízműtelepen keletkező hulladékvizeket a vízműtelepen belüli átemelő aknában egyesítették, ahonnan az átemelő szivattyú a befogadóba juttatja azt. Az akna belső átmérője 160 cm, míg belső magassága 250 cm. Az 1,6 m belső átmérőjű aknába telepítésre került két átemelő szivattyú talpidommal, vezetőszárral, (egy üzemi, egy tartalék). Az átemelő nyomóvezetéke 100 fm D90 KPE, mely a tervezett 100 m hosszú új földárokhoz csatlakozik, innen a befogadóig a meglévő földárok 90 m hosszban jókarba lett helyezve.

Szükséges volt a meglévő vízvezetékhálózat tisztítása, összesen 10 834 m hosszban. A gazdaságossági számítás magába foglalta a próbaüzemet és a tervezés költségét is.

Az elosztóhálózat anyaga részben KM PVC, részben acél, állapota megfelelő. A meglévő 200 m3-es víztorony belső felületének és belső gépészetének felújítása szükséges volt.

Az alábbi rekonstrukció tervezett:

A József Attila utca végén rendszeres lakossági panaszok miatt a mosatási feladat elvégzéséhez egy új földfeletti tűzcsap kiépítse volt szükséges.

Ezen felül szükséges volt a meglévő csomópontok közül 1 db átalakítása a mosatáshoz, azok tisztító idommal történő ellátása.

 

Képek

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

 

Kapcsolat

Mezőcsokonya Község Önkormányzata

82/715-011; 82/715-040

7434 Mezőcsokonya, Kossuth L. u. 1.

 

 

 

 


Vissza az előző oldalra