Ugrás a fő tartalomra

Elhelyezkedés

Mezőcsokonya Kaposvártól 15 km-re, északnyugatra fekszik, Kaposvár irányából és a 61-es számú főútról Kiskorpád felől közelíthető meg. Naponta több autóbuszjárat közlekedik a községen keresztül, mindkét irányban. A Dombóvár–Gyékényes-vasútvonal legközelebbi állomása 10 km-re van Kiskorpádon, a Kaposvár–Fonyód-vasútvonalé pedig 16 km-re Osztopánban. A kaposvári vasútállomás 17 km-re fekszik.

A község Somogy megye középső sávjában, nagyrészt homokvidéken terül el, ezért a környező terület mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas. A vidék felszíne enyhén hullámos, sok helyen sík, a legmagasabb pontja 172 méter. A községtől másfél km-re, északkeletre lévő Szilosi vagy Nagyerdő környéke 1990-től természetvédelmi terület.

A tölgy- és bükkerdőt lápos terület és legelő határolja, az itt található rendezett halastó magántulajdonban van. A természetvédelmi terület ritka növénye a leánykökörcsin; apróvadak, rókák, őzek és fülesbaglyok élnek itt, illetve egy pár rétisas fészkel.

A határ északi részén főleg kukoricát és napraforgót termelnek, itt is található két halastó; a kötöttebb, agyagos keleti dombokon a 20. század közepén szőlőskert volt, mintegy száz pincével, közülük a 21. század elejére alig maradt néhány. A községtől délre lévő kisebbik zártkertet most is művelik, csaknem 40 telek van itt. A belterület északnyugati szomszédságában szintén van egy halastó, az állóvizet övező dombok között ered a Nagyárok, amely átszeli a megyét, és Fonyódnál ömlik a Balatonba.

A lakott helytől északra található az a fúrt kút, amely 80 fokos termálvizet rejt. A hatvanas években néhány évig iszapfürdő működött itt, majd lezárták. Szintén ez idő tájt tárták fel a határ északi részén lévő kőolaj- és földgázlelőhelyeket, a kitermelés azóta is folyik. Egykor három puszta tartozott a községhez: Alsó-, Felső- és Középnyíres. Utóbbiban még láthatók a 19. század provinciális építészeti emlékei. A puszta déli határát érinti a Kaposfőtől Újvárfalván keresztül haladó Rockenbauer-kéktúra útvonala. Az országjárók a község vendéglője mellett sátorozhatnak.